דיסגרפיה
דיסגרפיה הינה לקות למידה הכוללת תפקוד לקוי בכתיבה. התופעה מתבטאת בכישורי כתיבה נמוכים ביחס לגיל הילד, דבר שכמובן גורם לו להרגיש שונה ופחות מוצלח משאר בני הכיתה שלו. מדובר על לקות הגורמת לכתב יד בלתי קריא, שגיאות כתיב רבות, כתיבה עקומה שאינה מתאימה לממדי הנייר, ריווח לא עקבי בין המילים וקשיים בקריאה או בכתיבת חיבור. כמו כן, ילדים בעלי לקות הלמידה הזאת, מתקשים לכתוב ולחשוב בו זמנית, דבר שכמובן מקשה עוד יותר על החוויה שלהם מבית הספר. ילדים אלו נדרשים למאמצים רבים יותר ולתשומת לב הרבה יותר גבוהה, אך התוצאות שלהן הרבה פחות מוצלחות משאר בני גילם. הדבר כמובן מוביל לתחושה של ייאוש, תסכול, כעס ואי רצון ללכת לבית הספר או לשתף פעולה בכיתה.
כל מה שחייבים לדעת על דיסגרפיה
ילדים שסובלים מלקות הלמידה הזאת, נוטים לכתוב את המילים בהיפוך של אותיות או הברות שלמות. הם נוטים לא פעם, לכתוב את האותיות בכתב ראי, להשמיט אותיות או להוסיף אותיות או לחילופין לכתוב את כל המילים ללא רווחים או ברווח שגוי ולא רציף. הטיפול בלקות מורכב וצריך להיות מותאם באופן ספציפי לכל ילד ולמצב האישי שלו. חשוב להבין כי ללא טיפול בדיסגרפיה אצל ילדים ובני נוער, לקות הלמידה עלולה להתעצם, לכן חשוב לפנות לפסיכולוג שמתמחה בעבודה עם ילדים, על מנת להתחיל תהליך טיפולי ומותאם אישית. הורים רבים שמים לב שלילד שלהם יש בעיה עם כתיבה או קריאה, אך רבים אינם מודעים לכל לקויות הלמידה השונות. לכן חשוב לקבל אבחון מקצועי ומקיף, על מנת לאבחן את הבעיה ולהתחיל לטפל בה מוקדם ככל הניתן. מחקרים רבים שנעשו בנושא, מצאו קשר בין התפתחות של לקות הלמידה הזאת, לבין התפתחות טרום לידתית בעייתי, כמו למשל במקרים של לידה מוקדמת. כמו כן, נראה כי לקויות למידה רבות עוברות במשפחה, דבר שמעיד על הקשר גנטי.
לסיכום, דיסגרפיה הינה לקות למידה המתאפיינת בקשיי כתיבה, קריאה והחזקה משונה של העיפרון או הדף. רוב הילדים הסובלים מהלקות, יסבלו גם מלקויות למידה אחרות, כמו למשל הפרעת קשב וריכוז, דיסלקציה ועוד.