מנוע של תקווה: הסיפור המלא על הגיבור, האלמנה, המיליארדר והנשים שמשנות את ישראל

תארו לעצמכם את הימים שאחרי השבעה באוקטובר. את תחושת השבר, את הבלבול, את האפלה שנפלה על המדינה. בתוך התקופה הזו, כולנו חיפשנו נואשות סיפורים של גבורה, נקודות של אור שיזכירו לנו שיש עוד תקווה. הסיפור של סא"ל סלמאן חבקה ז"ל היה אחד מהבולטים שבהם. אבל הסיפור האמיתי, זה שקורה עכשיו, הוא לא רק על גבורתו במותו, אלא על האור העצום שהוא ממשיך להפיץ דרך אנשים שהחליטו לא לתת לזכרו להפוך לפוסטר על הקיר, אלא למפת דרכים לעתיד טוב יותר.

חלק ראשון: הגיבור שהשאיר אחריו צוואה של אחדות

כדי להבין את גודל הסיפור, חייבים להתחיל עם סלמאן. הוא לא היה סתם קצין. הוא היה מנהיג בנשמתו. חבריו מספרים על אדם שקט, צנוע, אבל עם עיניים בורקות ונוכחות שאי אפשר היה להתעלם ממנה. הוא היה איש של אנשים, כזה שזוכר את השמות של הילדים של הלוחמים שלו. ב-7 באוקטובר, האיכויות האלה התפרצו החוצה בעוצמה של הר געש. הוא לא חיכה לפקודה. הוא פשוט נכנס לרכב ודהר לבארי, כי הוא הבין שמנהיגות היא לא דרגה על הכתף, אלא אחריות שבוערת בלב.

הגבורה שלו בבארי היא חומר לסרטים הוליוודיים, אבל מה שהופך אותו לדמות כל כך משמעותית הוא מה שקרה אחר כך. המסר הקצר שהקליט לפני שנפל בקרב בעזה – "אני רוצה שכולנו… נהיה מאוחדים" – הפך למגדלור. זו לא הייתה סתם קלישאה. זה בא מליבו של מפקד דרוזי שחי את הישראליות במלוא מובן המילה, על המורכבויות והיופי שלה. הוא גם חי את הערכים האלה בבית. הוא היה הגב של אשתו, ערין. הוא דחף אותה ללמוד, להתפתח, להאמין בעצמה. הוא ראה את הפוטנציאל שלה וטיפח אותו. הוא הבין, אולי לפני רבים אחרים, שעתידה של החברה הישראלית טמון בשילוב אמיתי ובהעצמה של כל חלקיה, ובמיוחד בהעצמת נשים. הוא לא רק נלחם על המדינה, הוא האמין בה ובנה אותה, יום יום, בביתו ובפלוגה שלו.

חלק שני: האלמנה שהפכה את היגון למפעל חיים

כשהאסון קרה, ערין חבקה יכלה, ובצדק, לשקוע באבל הפרטי והבלתי נתפס שלה. אף אחד לא היה שופט אותה. אבל בתוך החושך, היא מצאה כוח להדליק נר, ואז עוד אחד, עד שהציתה מדורה שלמה של עשייה. היא הבינה שהדרך הטובה ביותר להנציח את סלמאן היא לא לבכות על לכתו, אלא לחיות את צוואתו. היא לקחה את האמונה שלו בהשכלה ובמנהיגות נשית, וארזה אותה לכדי רעיון קונקרטי: תוכנית מנהיגות על שמו. תוכנית שתאתר צעירות דרוזיות עם ניצוץ בעיניים, ותיתן להן את כל מה שהן צריכות כדי להפוך למנהיגות הבאות של ישראל. זו הייתה אמונה טהורה, כמעט נאיבית בעוצמתה, אבל היא הייתה נחושה להפוך אותה למציאות.

חלק שלישי: השותף הלא צפוי, והחזון שמאחורי הכסף

ופה נכנס לתמונה מישהו שאולי לא הייתם מצפים למצוא בסיפור קהילתי ואינטימי כל כך: איש העסקים והפילנתרופ עידן עופר. קל להרים גבה ולשאול מה הקשר. אבל כדי להבין את המעורבות שלו ושל אשתו, בתיה, צריך להביט הרבה יותר עמוק מהכותרות הכלכליות.

זה לא רק צ'ק, זה חיבור אישי

הדבר הראשון שחייבים להבין הוא שהחיבור של עידן עופר לסיפור הזה הוא אישי. הוא לא קרא על זה בעיתון והחליט לתרום. זה נוגע בשורשים עמוקים של החוויה הישראלית שלו, חוויה שנולדה, כמו אצל רבים, בצבא. כשהוא מספר שהוא "עוקב אחר הקהילה הדרוזית עוד מתקופת השירות הצבאי", זו לא אמירה סתמית. תארו לעצמכם צעיר ישראלי, לפני שהפך לטייקון בינלאומי, עושה שמירות בלילה במוצב נידח עם חייל דרוזי מהכפר השכן. הם חולקים קופסת שימורים, מדברים על הבית, על חלומות, ובעיקר, סומכים אחד על השני עם החיים שלהם. זו "ברית הדמים" במובן הכי בסיסי שלה. זו אחווה שנצרבת בנשמה. החוויה הזו מייצרת הבנה והערכה שלא ניתן לרכוש בשום בית ספר למנהל עסקים. היא מלמדת אותך על נאמנות, על שותפות גורל ועל המחיר הכבד שקהילות שלמות משלמות למען ביטחון המדינה.

פילנתרופיה אסטרטגית: להשקיע במכפילי כוח

הדבר השני הוא החזון האסטרטגי. אנשים במעמדו של עופר לא "זורקים" כסף. הם משקיעים. הם מחפשים את הנקודות שבהן השקעה קטנה יחסית יכולה לייצר את האפקט הגדול ביותר – מה שנקרא "מכפיל כוח". קרן משפחת עידן ובתיה עופר יכלה לתרום מיליונים לפרויקט ענק אחר. אבל כאן, הם זיהו הזדמנות יוצאת דופן: להשקיע בקבוצה קטנה של נשים צעירות, משכילות וחדורות מוטיבציה, מתוך הבנה שכל אחת מהן היא מכפיל כוח בפני עצמה.

כל סטודנטית כזו שתהפוך לעורכת דין, רופאה, יזמית או שופטת, לא רק משנה את מסלול חייה. היא משנה את מסלול חייה של משפחתה. היא הופכת למודל לחיקוי עבור מאות נערות בכפר שלה. היא מפרקת במו ידיה תקרות זכוכית וסטריאוטיפים. היא מכניסה קול חדש, רענן וחשוב למרכזי קבלת ההחלטות בישראל. ההשקעה פה היא לא בעשרה תארים אקדמיים; היא השקעה בעשר מהפכות קטנות שיחד יוצרות שינוי חברתי אדיר. זו פילנתרופיה חכמה, שמבינה שכדי לשנות מערכת, לפעמים צריך פשוט להעצים את האנשים הנכונים בתוכה.

להפוך את "ברית הדמים" ל"ברית חיים"

המעורבות של עופר היא גם אקט סמלי ורב עוצמה של מנהיגות אזרחית. הוא לוקח את המושג הטעון "ברית דמים", שקדוש לעדה הדרוזית אך גם נושא עמו כאב של שכול והקרבה, ומסייע באופן פעיל להפוך אותו ל"ברית חיים". הוא אומר במעשיו: "הכרנו אתכם בשדה הקרב, ועכשיו אנחנו רוצים להיות השותפים שלכם בבניית חברה משגשגת, שוויונית ומובילה". זו קפיצת מדרגה במערכת היחסים בין הקהילות. זו אמירה שהשותפות לא מסתיימת בבית הקברות הצבאי, אלא מתחילה באמת בקמפוס של האוניברסיטה, במשרדי ההייטק ובבתי המשפט.

חלק רביעי: נבחרת החלומות בפעולה

אז מה קורה כשלוקחים את החזון הזה ונותנים לו כנפיים? מקבלים את נבחרת החלומות של סלמאן. כל אחת מהן היא סיפור שלם:

  • סיוון חלבי מדליית אל-כרמל, לא רק רוצה להיות רופאת שיניים. היא רוצה להיות התשובה לכל נערה דרוזית שאי פעם תהתה אם היא יכולה "להיות גם וגם" – גם אשת קריירה מצליחה וגם אמא ורעיה מסורה. העובדה שהיא מקדישה את זמנה הפנוי להפיג בדידות של קשישים מראה שהאמפתיה שלה היא לא רק מקצועית, היא דרך חיים.
  • שרה איברהים מסאג'ור היא לוחמת. היא בחרה במסלול הכי "גברי" ו"יהודי" שיש, פכ"מ, והתמודדה עם הרמות גבה. אבל במקום להתקפל, היא החליטה להפוך את הדרך הקשה שלה לשביל סלול עבור אחרות. כשהיא עובדת כדי להכניס עוד נשים ערביות להייטק, היא למעשה בונה גשר כלכלי וחברתי שישנה את פני החברה הישראלית.
  • נור גביש מירכא נוגעת בנקודה הכי רגישה – תחושת התקיעות ומשבר הזהות. היא לא מסתפקת בלהצליח בעצמה; היא רוצה לתקן את המערכת מבפנים. החלום שלה להיות שופטת נובע מרצון עז להביא צדק ושוויון לקהילה שלה. העבודה שלה על מדדי איכות חיים היא הצעד הראשון בדרך הזו.
  • לאנא טאריף מדליית אל-כרמל היא ההוכחה שמנהיגות יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מקום. היא הפכה את הפעילות הסטודנטיאלית שלה למשימת חייה, כשהיא נלחמת למען סביבה בטוחה יותר לנשים באקדמיה ודואגת לרווחתן של אימהות סטודנטיות. היא הקול של אלו שלעיתים קרובות לא נשמעות.

מסקנה: סיפור על ישראליות מנצחת

בסופו של יום, הסיפור של תוכנית המנהיגות על שם סלמאן חבקה הוא סיפור על הישראליות הכי יפה שיש. הוא שוזר יחד את גבורתו של לוחם דרוזי, את עוצמתה של אלמנה שהפכה יגון לתקווה, את חזונו של פילנתרופ שמבין שההון האמיתי של המדינה הוא האנשים שלה, ואת נחישותן של צעירות פורצות דרך שמסרבות לקבל את המציאות כפי שהיא.

זהו סיפור שמזכיר לנו שגם בימים הכי קשים, יש אנשים טובים שעושים דברים מדהימים. וזה מוכיח שוב, שהדרך הטובה ביותר לנצח את אלו המבקשים להרוס אותנו, היא פשוט להמשיך ולבנות. לבנות עוד מנהיגה, ועוד רופאה, ועוד שופטת. לבנות עתיד טוב יותר, ביחד. בדיוק כפי שסלמאן רצה.

כללי לימודים בחו"ל לימודים מהבית עבודות אקדמאיות פסיכומטרי שפות תכנות
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
החזרי מס לסטודנטים – כל מה שצריך להכיר
סטודנטים שעובדים במהלך תקופת הלימודים זכאים לקבל החזר מס מרשות המיסים. אם אתם מעבירים את התקופה שלכם...
קרא עוד »
מרץ 04, 2021
קורס מורים לפילאטיס מזרן
היום ניתן לשמוע על יותר ויותר מתרגלי פילאטיס, שחושבים לעשות שינוי משמעותי בחייהם. אומנם רוב המתרגלים...
קרא עוד »
אוק 03, 2022
קוסמטיקאיות – האם שווה לעשות הסבה מקצועית?
התחום הזה שלך קוסמטיקה הוא תחום מאוד מפותח וגם מאוד מבוקש. יש לו הרבה מאוד ביקוש וכמעט כל אישה זקוקה...
קרא עוד »
מרץ 15, 2022
אבטחת מידע – איך להיכנס לתחום ולהתחיל להרוויח?
אחד התחומים המתגמלים ביותר בישראל מבחינת שכר ותנאים הוא תחום אבטחת המידע. זהו תחום שתמיד חסרים בו...
קרא עוד »
אוק 03, 2021
והרי החדשות: למה בחרתי ללמוד קורס קריינות
אנשים רבים מסכימים על כך כי העבודה שלהם היא הדבר החשוב ביותר בחייהם. גם אם העבודה היא לא הדבר הכי חשוב...
קרא עוד »
נוב 20, 2018
מהבנת הבנייה המסורתית עד לחדשנות המודרנית: תחומם של עקרונות ופתרונות 
כשהעולם מתפתח באופן קבוע, השדה של הבנייה הוא אחד התחומים שמזרים את השינויים בצורה המהירה ביותר. כיום,...
קרא עוד »
יול 25, 2024
כסאות מתקפלים איכותיים: הסוד לישיבה נוחה, קומפקטית ורב-תכליתית שמשדרגת כל חלל
מי אמר שכשחוסכים במקום הישיבה צריך לסבול? כל מי שהתנסה בכסא מתקפל איכותי יודע - זה לא רק פתרון זמני, זה...
קרא עוד »
יונ 05, 2025
מחיר הסכם ממון
לא מעט זוגות בוחרים לערוך הסכם ממון עוד בטרם הם מתחתנים או לאחר החתונה. הסכם ממון רלוונטי גם עבור...
קרא עוד »
ספט 17, 2020
בגרות בלשון – הגיע הזמן להשלים?
ככל שהעולם הופך גלובלי יותר, הצורך של אנשים להיות רב לשוניים הופך חשוב יותר ויותר. בעולם שבו אנשים...
קרא עוד »
אוג 15, 2022
מורה לגיטרה
מורים לגיטרה הם מקצוע נפוץ מאוד בקרב תלמידי מוזיקה. ישנם סוגים רבים ושונים של מורים לגיטרה, כגון...
קרא עוד »
אוג 08, 2022
ספריות קודש
גם בימים בהם כמות הספרים המודפסים יורדת, ואת מקומם תופס המחשב, המסכים הדיגיטליים והקבצים הממוחשבים,...
קרא עוד »
אוג 06, 2020
כיתה להשכרה
הרעיון לשכור כיתה ליום אינו חדש. מכללות ואוניברסיטאות נותנות לאנשים להשתמש במתקנים שלהם בתשלום כבר...
קרא עוד »
דצמ 11, 2022
החלקה אורגנית לשיער – המדריך המלא
החלום של כל אישה (כמעט) הוא שיער חלק. היום זה כבר לא חלום רחוק. שיער בעל מראה בריא וחלק, שלא דורש מכן...
קרא עוד »
אוג 08, 2021
קורסי NLP
NLP שיטת תקשורת המשתמשת בדפוסי שפה, מחשבות והתנהגויות כדי להשפיע על התנהגותם של אחרים. מדובר על סוג של...
קרא עוד »
יונ 14, 2022
לימודי צילום מקצועי – האם זה יכול להיות מקצוע
אם אתם חולמים להתפרנס מצילום מקצועי, ואתם אפילו כבר מנסים להגשים את החלום שלכם, אתם בוודאי כבר יודעים...
קרא עוד »
מאי 23, 2021
מכונת שטיפה לעסק? המדריך שיעשה לכם סדר בראש (ובעסק!)
עסק נקי הוא עסק מצליח, זה ברור. אבל איך בוחרים את מכונת השטיפה שתעשה את העבודה כמו שצריך? בין אם אתם...
קרא עוד »
יול 12, 2024
קורס כניסה להייטק – מה זה ולשם מה צריך את זה
    כשאנחנו חושבים על קורס כניסה, אז באופן טבעי הדברים שעולים לנו לראש, הם קורסים שמיועדים...
קרא עוד »
מאי 15, 2022
נהיגה בפסילת רשיון – האם זה שווה את הסיכון?
אחת העבירות היותר חמורות על פי חוקי התעבורה היא נהיגה בפסילת רישיון. העונש שתקבלו בעקבות העבירה...
קרא עוד »
אוג 15, 2021